torstai 10. lokakuuta 2013

Mies.

Viime viikolla olimme töissä pystyttämässä Camera Obscura-rataa yläkoululaisia varten. Siinä pystytyksen lomassa tuskailimme naisporukassa, kuinka sitä olisikaan tässä hommassa parempi olla mies kun on enemmän voimaa ja muutenkin sitä kaiken maailman näppäryyttä.

Siitähän sitten jo hieman väsyneenä (nelisen tuntia pystytystä takana ja herätty 5.30) lähti keskustelu liikkeelle siitä, miksi joillain toimijoilla on aina liite mies lopussa. Puhuttiin sähkömiehestä, lautamiehestä, rakennusmiehestä. Miksei se voi olla sähkönainen jne? Nykyäänhän sähköhommia voi tehdä aivan yhtä hyvin nainen kuin mies.

No kai tälle kaikelle on oikeasti ihan looginenkin selitys, mutta meidän lopputuloksemme oli kyllä ainakin aivan hulvaton. Ja se oli seuraavaa: Mieshän nyt vaan osaa (tai oletettavasti osaa) kaiken. No tästä päästiin sitten siihen keskusteluun, miksi sitten pitää eritellä millainen mies on kyseessä. Tai vielä jos osaa monia aloja vähäsen, kun on toiminimeltään moniammattimies. Voihan sitä olla aivan vain mies. Juurikin siksi kun miehet vain osaavat aivan kaiken maan ja taivaan välissä.

Mutta kuinka hienoa olisikaan esitellä itsensä: Jenni Lahti, mies. (Kun nyt se on Jenni Lahti, nuorisotyönohjaaja) Eikä siihen loppujen lopuksi tarvitse edes koulutusta.

Päädyimme kuitenkin siihen, että antaa miesten olla miehiä ja osata kaiken. Tällöin me naiset voimme sitten aina kirota tekeleet miesten suunnittelemiksi tai rakentamiksi, kun ne eivät toimi toivotulla tavalla.

Ei kommentteja: